nedeľa 26. mája 2019

Leila Slimani - Adéle

Hello people,

O knihe: Kniha je v tvrdej väzbe a má 160 strán
Adéle je debutový román francúzskej spisovateľky a novinárky Leily Slimani. Ide o príbeh tridsaťpäťročnej ženy, parížskej novinárky, ktorá trpí sexuálnou závislosťou a od sveta ju oddeľuje hrubé sklo. Svojho manžela lekára Richarda podvedie vždy, keď sa jej na to naskytne príležitosť. Prácu, rodinu, syna kladie vždy na druhé miesto a vo svetlých momentoch či vo chvíľach absolútneho znechutenia si to vyčíta. Pri dobrodružstvách ju sprevádzajú pohŕdanie, nepochopenie, rezignácia, pocity trpkosti, frustrácie, smutného potešenia, chladnej ľahostajnosti a napriek tomu ju niečo stále ženie ďalej a bráni jej srdcu úplne zatvrdnúť.


Vieš, si rovnako obyčajná ako my, Adéle. Keď si to pripustíš, budeš oveľa šťastnejšia.


Môj názor: Jedna z kníh, ktorá pochádza z rúk šikovného vydavateľstva Inaque. Kniha, ktorá Vás zaujme obálkou, ale aj anotáciou.

Kniha začína kapitolou, ktorá Vám prezradí, či je tento príbeh práve pre Vás. Hneď na začiatku totiž spoznávame pravú Adéle a jej zmýšľanie. Autorka nám každou kapitolou prezradí niečo nové o jej živote, nie je to však nič, čo by nám prinieslo veľké zvraty. Pomaly nám všetko predstavuje, ale práve to jej napomáha, aby si nemusela dávať servítku pred ústa, a tak nám Adéle ukazuje presne takú aká je: drsná, hrubá, vulgárna.

Je to jeden z tých príbehov, ktorý hltáte a musíte pokračovať ďalej, aj keď to nie je najľahší príbeh.
Obsah Vám opisovať nejdem, pretože anotácia ho vystihuje úplne presne. Vonkajšia kompizícia nám tento príbeh spríjemňuje. Môj najčastejší problém sú dlhé kapitoly, ktoré nie a nie skončiť. Pri tejto knihe sú však kapitoly krátke a svižné. Aj vďaka nim nezískame pocit, že nás príbeh nudí.

Sexuálna závislosť je v literatúre najčastejšie zobrazovaná z pohľadov mužov, a tak si tento drsný román môžte užiť z opačnej strany. Musíte sa však pripraviť na to, že Adéle nebudete brať ako románovú hrdinku, ale ako skutočnú ženu, ktorej príbeh sa od niekoho dozviete a musíte ho prijať presne taký, aký je.

Hodnotenie:
Za knihu Ďakujem kníhkupectvu Knihy pre každého

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára