nedeľa 11. marca 2018

Gerald L Posner a John Ware - Mengele - Úplný životný príbeh

Hello people,

O knihe: Kniha je v tvrdej väzbe a má 463 strán
Celoživotný príbeh Dr. Josefa Mengeleho, ktorý bol zodpovedný za smrť a zmrzačenie tisíce vezňov v Osvienčine a nakoniec zmizol po druhej svetovej vojne do Južnej Ameriky


Zverstvá z Poľska, Juhoslávie, Nórska, Holandska, Belgicka a obzvlášť spoza nemeckých línií v Rusku predčia všetko, o čom sa vie od najtemnejších a najbeštiálnejších dôb ľudstva. Potrestanie ttýchto zločinov budeme odteraz zaraďovať medzi prioritné ciele vojny.


Môj názor: Myslím si, že Mengeleho tu netreba predstavovať. Nestretla som sa s človekom, ktorý by jeho meno nepoznal, no a toto dielo sa zaoberá jeho životom. Táto kniha ma veľmi milo prekvapila. Nenájdeme v nej totiž len niečo o jeho živote, ale dozvieme sa o jeho úteku, o tom ako sa ho snažili chytiť a prečo sa im to nikdy nepodarilo. V knihe sa nachádzajú výpovede známych, komplicov alebo ľudi, ktorí sa ho snažili nájsť. Najviac, čo ma prekvapilo, boli úryvky z jeho autobiografie, ktorú si počas úteku písal, a tak máme možnosť nahliadnuť do jeho mysle a vedieť jeho pocity. Ďalšie pozitívum knihy je, že nekončí jeho smrťou, ale zaznamenáva ešte pár rokov po jeho smrti, až po odhalenie jeho úmrtia.
Od knihy určite nečakajte žiadny napínavý príbeh, je totižto písaná štýlom dokumentu. Nachádza sa tu množstvo informácií a výpovedí a aj vďaka tomu som niekedy mala pocit, že sledujem dokuntárny film o tomto zločincovi.
Určite to nie je čítanie, ktoré Vás pohltí pre svoju napínavosť, ale skôr Vás donúti pokračovať zo zvedavosti, prečo nikdy nebol dolapený a trestaný, kde sa skrýval a kto mu pomáhal.
Ak Vás zaujíma Mengeleho životný príbeh, táto kniha Vás ním dokonalo prevedie.

Hodnotenie:



Za knihu Ďakujem Panta Rhei


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára