nedeľa 18. marca 2018

Niki Brantmarková - Lagom - tajemství spokojeného života

Hello people,

O knihe: Kniha má mäkkú väzbu a 288 strán
Lagom, švédské slovo, které znamená ani moc, ani málo, nebo také všeho s mírou. Zkrátka akorát. Lagom není jen obyčejné slovo, je to životní styl. Představuje filozofii, jež prostupuje všechny sféry života – promítá se do rodiny, partnerských vztahů, práce, výchovy dětí a také do vztahu k  přírodě. Lagom vás naučí nacházet potěšení a krásu ve zdánlivě jednoduchých věcech. Zjistíte, že k vychutnávání radostí života nepotřebujete přepychové kulisy. Když budete vědomě usilovat o  větší klid a rovnováhu, začnete nacházet dokonalost v  nedokonalosti, zvolníte a získáte to nejvzácnější – čas pro sebe i své blízké.

"I ta z nejmenší z hvězd září v temnotě." 

Švédské přísloví

Môj názor: Dlho som sa vyhýbala knihám typu, ako žiť, a tak ďalej, ale táto ma zaujala na toľko, že som musela po nej siahnuť.
Po pár stranách mi už bolo jasné prečo ma tak k sebe ťahala. Táto kniha totižto nie je len o tipoch, ako správne žiť, ako šetriť, ale je o kultúre. O kultúre Švédov, ktorí takzvaným štýlom Lagom žijú. 
Ak sa bojíte, že to bude niečo cudzie, nebojte sa. Sama autorka je z Anglicka, a tak zoznamovanie sa s týmto štýlom, je v knihe o to zaujímavejšie. Ona sama poukazuje na to, aké boli pre ňu niektoré veci nepochopiteľné. Pre nás však niektoré veci vôbec cudzie nie sú a fungujú aj u nás. Napríklad Vianoce máme tiež 24. decembra a tiež používame perinu pre jedného (fakt, že v Anglicku používajú perinu pre dvoch mi prišiel celkom vtipný, nedokázala by som sa o svoju perinu deliť). 
Musím sa priznať, že sa mi ich život veĺmi páči. Milujú totižto prírodu a snažia sa robiť všetko pre to, aby ju ochránili, takže aj vďaka tomu, tu nájdete pár nápadov, ako sa o ňu starať. Nie je to však všetko len o prírode. Zistíme, aké majú zvyky a tradície, ako sa obliekajú a čo jedia. Nájdete tu proste úplne všetko, čo by Vás mohlo o tejto krajine zaujímať. A ako takú čerešničku, nájdete v knihe aj pár receptov, na ich obľúbené jedlá. 
Takže Lagom je taká malá, príjemná knížočka, plná tipov, nápadov, skúseností a hlavne obrázkov, ktorá Vám do života určite dá aspoň pár rád.

Hodnotenie:

Za knihu Ďakujem Panta Rhei



2 komentáre:

  1. Úprimne tiež nie som ktovieako zazrata do kniziek o tom, ako žiť. Ale táto ma zaujala. Mam pocit, že hnihy o životnom štýle severských krajín sa teraz stali vcelku populárne. Pripomenula mi knizku Lekcie madam Chic, ktorú som čítala ešte ako mladšia. Tu to bola konkrétne Američanka, ktorá sa zoznamovala s francúzskou kultúrou. Tiež som cítila, že veľa vecí, ktoré pre nu boli úplne cudzie pre mňa až tak neboli. Predsa len, tu v Európe mame k sebe bližšie.

    OdpovedaťOdstrániť