nedeľa 28. júla 2019

Svetlana Alexijevič - Černobyľská modlitba

Hello people,

O knihe: Kniha je v mäkkej väzbe a má 320 strán
26. apríla 1986 o 1:24 zaznela v černobyľskej jadrovej elektrárni séria výbuchov. Bol to začiatok najväčšej jadrovej nehody 20. storočia. Černobyľská katastrofa sa stala jednou z najsilnejších tém, ktorú vo svojej tvorbe spracovala laureátka Nobelovej ceny Svetlana Alexijevič. Dvadsať rokov po tejto jadrovej apokalypse sa vracia na miesta, ktoré boli Černobyľom najviac postihnuté, rozpráva sa s ľuďmi, ktorých sa bytostne dotkla a fatálne zasiahla do ich životov. Pozostalí, hasiči, bývalí zamestnanci – každý z nich má vlastný „černobyľský príbeh“. Svetlana Alexijevič svojím nenapodobiteľným spôsobom skladá kroniku nedávnej minulosti, aby tak vytvorila knihu, ktorá je pre nás všetkých varovaním najmä do budúcnosti.
Kniha vychádza v preklade Silvie Šalatovej.

Našu dedinu najprv chceli evakuovať, no potom ju vyčiarkli zo zoznamu, štát na to nemal dosť peňazí.


Môj názor: Po tejto knihe som siahla, ako veľa iných, až po dopozeraní seriálu. Jednak som predtým tejto knihe nevenovala nejak veľkú pozornosť a zároveň bola vypredaná.
Presvedčil ma až seriál, ktorý sa mi neskutočne zapáčil a fakt, že knihu napísala Svetlana Alexejevič, ktorá vie, ako na to.

Od knihy som čakala trošku niečo iné. Možno prerozprávanie priebehu toho všetkého z pohľadu ľudí, ktorý to prežili na vlastnej koži. Dostala som však spomienky, ktoré tým ľuďom po tom všetkom ostali a možno to bolo ešte lepšie, ako som očakávala. Veci, ktoré si títo ľudia museli prežiť, vôbec neboli jednoduché. Práveže pri predstave toho všetkého, mi naskakovali zimomriavky.

Svetlana sa dostala až za hranice, za ľuďmi, ktorí ostali bývať vo svojich domovoch, aj keď ich posielali preč. A tak tam s nimi sedela a počúvala ich príbehy,  aby nám to neskôr mohla spísať, a tak nám dať vedieť, že nie vždy je všetko tak, ako nám povedia.

Ich spomienky na ľudí a veci, ktoré tam museli zostať sú tak silné, že len hltáte stránku za stránkou. Viac ma však zaujali výpovede vojakov a ľudí, ktorí museli strážiť celé priestranstvo, aby sa tam nikto nevrátil a nebral z tade veci alebo museli zabíjať zvieratá, či zničiť všetku úrodu. Výpovede vojakov, ktorí vlastne ani netušili, že ich vezú do Černobyľu a výpovede o tom, čo sa dialo, keď sa vrátili domov boli neskutočné a kopu krát som zatajila dych a len otáčala stránky.

Knihu si určite prečítajte, hlavne ak ste videli seriál alebo Vás táto téma zaujíma, kniha Vám totiž neskutočne doplní informácie a oveľa lepšie si viete predstaviť, čo všetko sa tam dialo.

Hodnotenie:

Za knihu Ďakujem vydavateľstvu Absynt

2 komentáre:

  1. Od Svetlany som zatiaľ čítala len Vojna nemá ženskú tvár, no to bolo veľmi silné a nie každá stránka sa mi čítala ľahko... Mám pocit, že Černobyľská modlitba bude niečo celkom iné, no tú silu bude mať spoločnú s jej ostatnými knihami. Seriál som už síce videla, no vôbec ma to neobralo o chuť prečítať si aj knihu - práve naopak. Mrzí ma len, že mi v poličke leží už trošku dlhšie a stále sa k nej akosi nemám. Verím však, že sa to rýchlo zmení.
    Teší ma, že sa ti páčila a som úprimne zvedavá na formu, akou je napísaná. Maj sa krásne :)!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to spracované podobným štýlom. Fascinuje ma, ako je autorka odhodlaná vyraziť a nájsť toľko svedkov, aby nám všetky ich výpovede spísala do knihy.
      Určite sa do nej pusti, neprišlo mi to až tak ťažké čítanie ako Vojna nemá ženskú tvár, ale tiež to má svoju hĺbku :)

      Odstrániť