sobota 28. decembra 2019

Jürgen Thorwald - Storočie chirurgov

Ahojte,

 O knihe: Kniha je v tvrdej väzbe a má 216
Aj chirurgia má svoje dejiny. Pestré a úchvatné. Čo predchádzalo prvému ostrému zárezu skalpelom do živej ľudskej kože? Aj o tom nám rozpráva nemecký spisovateľ Jürgen Thorwald vo svojej fascinujúcej knihe.
V roku 1846 sa objavom narkózy začína úžasné storočie chirurgov. Skončila sa doba špinavých rúk i zbytočných infekcií, skončila sa doba, v ktorej bol obyčajný zápal slepého čreva rozsudkom smrti. Chirurgické umenie vynieslo v druhej polovici devätnásteho storočia medicínu na piedestál a spôsobilo v nej skutočnú revolúciu.
Storočie chirurgov, to je strhujúci príbeh chirurgie, pri ktorom sa Jürgen Thorwald opiera najmä o spomienky svojho starého otca Henryho Stevena Hartmanna. Ten sa ocitol v Bostone pri objavení narkózy a tento objav v ňom prebudil obrovskú vášeň pre medicínu a najmä pre chirurgiu. Bol presvedčený, že vďaka narkóze čaká chirurgiu obrovský pokrok a túto správu chcel rozšíriť do celého sveta.
Pestrá a pútavá kniha Jürgena Thorwalda sa dočkala mnohých vydaní po celom svete a každá ďalšia generácia ju číta znova so zatajeným dychom.
Storočie chirurgov vychádza v preklade Dany Petrigáčovej.

"V tomto prípade sa nedá veriť ničomu inému. Ide o fakty, ktoré uznalo celé lekárske kolégium v Bostone. Poslal som vám pôvdnú správu, ktorú uverejnil doktor Bigelow 18. novembra v bostonskom Medicaland Surgical Journal, a píše  sa v nej o umŕtvení bolesti pomocou éteru."


Môj názor: Ak sa aspoň trochu zaujímate o lekárstvo, tak ste práve našli knihu, ktorú si musíte prečítať.

Moju záľubu v chirurgií poznajú hádam všetci v mojom okolí. Už od mala som dosť času trávila v nemocniciach, a tak ma riešenie zákrokov neskutočne zaujímalo, a tak nejak mi to ostalo doteraz. A tak sa táto kniha stala prvou v rebríčku kníh, ktoré si musím prečítať hlavne, keď ju vydalo vydavateľstvo Absynt. A naozaj nesklamala.

Príbeh nám rozpráva muž, ktorý si všetky tieto veci zažil a o to viac je to autentickejšie. Do knihy vložil päť príbehov, v ktorých nám rozpráva o revolučných objavoch v lekárstve. Začal veľmi drastickou témou, a to močovými kameňmi, pokračoval anestézou, cisárskym rezom, riešil objav ohľadom čistoty na sáloch a skončil nezhubnými nádormi.

Pre nás samozrejmé veci, pre neho niečo neuveriteľné. Autor nám vo svojich príbehoch nerozpráva len o tom, ako na jednotlivé veci prišli. Ale rozpráva aj o tom, ako to fungovalo predtým. A tu prichádzame k tým drastickým veciam, ktoré si my nevieme ani predstaviť a musím sa priznať, že nie raz som musela túto knihu odložiť kvôli veciam, ktoré opisoval.

Táto kniha nie je zaujímavá len tým, že poukazuje na jednotlivé objavy, ale aj tým, že sa autor s týmito pánmi stretol alebo sa nachádzal priamo pri tom, keď ich prvýkrát skúšali.

Proste to bolo niečo neskutočné a určite by ste si túto knihu mali prečítať.

Hodnotenie:


Za knihu Ďakujem vydavateľstvu Absynt


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára