pondelok 15. januára 2018

Hendrik Groen - Tajný denník Hendrika Groena

Hello people,

O knihe: Kniha je v tvrdej väzbe a má 400 strán
Hendrik Groen je síce starý, no zďaleka nie mŕtvy a nemá v úmysle vzdávať sa. Chce si na svete ešte niečo užiť! Nechce len popíjať slabý čaj, pestovať muškáty či apaticky čakať na smrť ako jeho vrstovníci. O svojom živote v domove dôchodcov si píše denník, kde zaznamenáva všetky svoje vzostupy a pády, napríklad pokus o založenie anarchistického spolku Starí, ale nie mŕtvi. A keď sa do domova nasťahuje žena, po akej vždy túžil, vyleští si topánky (a zuby), učeše zvyšky vlasov a rozhodne sa podniknúť niečo, čo bude mať zábavné, nežné i devastačné následky. ..

Ani v novom roku nemám rád starých ľudí.

Ja sám mám osemdesiattri a štvrť roka.


Môj názor: Hendrik Groen je starý pán, ktorý žije v Holandskom domove dôchodcov. Tento pán všetko ofrfle, či už starých ľudí, ktorí s ním bývajú alebo to, že je sám starý. Každý deň (od začiatku roka až po jeho koniec) si pán Groen zapisuje niečo zo svojho dňa a vždy to stojí za to. Nepamätám si, kedy som sa až takto nasmiala pri knihe. Možno je to tým, že sme si takí podobní a predstavila som si seba v starobe.
Kniha však neobsahuje len pekné veci. Opisuje napríklad chorobu svojho veľmi dobrého priateľa alebo úmrtia spolubývajúcich. Z tých pekných a oveľa vtipnejších dní, sa dozvieme viac o jeho platonickej láske, o boji s riaditeľkou domova alebo o výletoch, ktoré podnikajú v klube Starí, ale nie mŕtvy.
Ak teda hľadáte niečo vtipné a skvelé, je to práve táto kniha, ktorá naozaj stojí za prečítanie. No priznajte sa, kto z Vás by sa nechcel dozvedieť viac o tomto vtipnom starcovi, ktorý sa ešte stále necíti taký starý?

Hodnotenie:

Za knihu Ďakujem Panta Rhei



2 komentáre:

  1. Myslím, že jsem na tuhle knihu už kdesi narazila a docela mě zaujala, budu se muset podívat, jestli jsem si jí dala na seznam nebo ne :) Vyoadá to na opravdu milou oddechovku :)

    OdpovedaťOdstrániť