streda 1. augusta 2018

Heather Morrisová - Tetovač z Auschwitzu

 Hello people,

O knihe: Kniha je v tvrdej väzbe a má 272 strán
Tetovač z Auschwitzu je román vychádzajúci zo skutočného príbehu Laleho a Gity Sokolovovcov, dvoch slovenských Židov, ktorí prežili koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau a po vojne si našli nový domov v Austrálii. 
Lale v tábore dostal prácu tetovača. Jeho povinnosťou bolo číslovať väzňov, ktorých nacisti po selekcii nechali nažive, teda vpichávať im do predlaktí čísla s neodstrániteľným atramentom – jeden z najsilnejších symbolov holokaustu. Minimálnu slobodu pohybu, ktorú mu umožňovala táto funkcia, využíval na získavanie potravín výmenou za šperky a peniaze po zavraždených Židoch, čím nejedného spoluväzňa zachránil pred vyhladovaním. Jemu hrozila za túto činnosť smrť, mnohí iní jej vďačili za prežitie. 
Jedného dňa sa v rade na tetovanie vyskytlo vystrašené a roztrasené mladé dievča… Pre Laleho – fičúra, frajera a trochu aj dobrodruha – to bola láska na prvý pohľad. Zaumienil si, že popri vlastnom prežití urobí všetko pre to, aby prežila aj Gita. 
To, čo robí túto knihu zvlášť pozoruhodnou, je Laleho životný elán. Vedel, aký osud nacisti chystajú jemu aj ostatným väzňom, on sa však rozhodol nepoddať neľudskosti tábora, zachovať si dôstojnosť, osobnú integritu a žiť čo najplnšie, ako to bude možné. Napriek všetkej svojej drsnosti je Tetovač z Auschwitzu príbehom nádeje a odvahy, a hoci to znie neuveriteľne, aj príbehom veľkej lásky.



Chápadlá týfusu sú silnejšie ako ony, Gitu pohltilo čierne ticho.


Môj názor: Väčšina kníh o koncentračných táboroch začína príbehom, ako sa tam dotyční dostali, ani táto nezačína inak, napriek tomu v nej nájdete niečo nové.
Hneď na začiatku totiž zistíme, ako sa Lale, ako jeden z prvých, dostal do rozostavaného Auschwitzu. Dozvieme sa, ako skoro neprežil ani prvých pár dní a ako sa snažil dostať na vyšší post a v neposlednej rade, ako stretol svoju lásku, a ako sa snažil spraviť všetko preto, aby prežili až do konca a mohli spolu stráviť zvyšok svojho života.
Viem, že to znie neuveriteľne. Zamilovať sa na takom hroznom mieste, ale práve Lale a Gita sú dôkazom, že to naozaj ide, a že napriek tomu, ako všetko naokolo vyzerá strašne vždy sa dá nájsť niečo, čo Vás udrží až do konca.
Kniha sa čítala veľmi ľahko, neboli tam totiž časté opisy o neuveriteľných nechutnostiach, ktoré sa tam diali, ale išlo o príbeh z Auschwitzu, ktorý obsahoval komu lásky a viery, ktorú potreboval každý jeden obyvateľ tohoto komplexu. Išlo o príbeh, ktorý sa skoro vôbec nepodobá tým radom ostatných. Obsahuje veľmi veľa opisov ľudí, ktorí boli ochotní pomôcť, aj napriek hrozbe smrti. Obsahuje aj zopár zločinov, ktoré sa tam diali, ale napriek tomu je tento príbeh neskutočne krásny a zaslúži si veľa čitateľov.

Hodnotenie:


Za knihu Ďakujem Panta Rhei


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára