sobota 3. augusta 2019

Åsne Seierstad - Kníhkupec z Kábulu

Hello people,

O knihe: Kniha je v mäkkej väzbe a má 264 strán
Åsne Seierstad necúva pred žiadnou ťažkou témou. Dva týždne po teroristických útokoch na veže Svetového obchodného centra odchádza do Afganistanu, aby spoznala život bežných Afgancov.
Hrdina jej reportážneho románu Kníhkupec z Kábulu dvadsať rokov viedol malé kníhkupectvo v centre hlavného mesta. Nezáležalo mu na tom, či boli pri moci komunisti alebo Taliban. Jeho cieľom bolo prinášať knihy všetkým obyvateľom Kábulu. Miloval literatúru a nenávidel cenzúru.
Åsne Seierstad strávila štyri mesiace v afganskej rodine a splynula so životom obyčajných obyvateľov Kábulu, aby ukázala, ako vplývajú turbulentné časy na bežný život. Jej pohľad na každodennosť rodiny je unikátnym svedectvom o spôsobe života, ktorý je pre Európanov takmer nepredstaviteľný. V centre pozornosti stále stojí hlava rodiny – na jednej strane zanietený milovník umenia a kultúrny človek, na strane druhej silne patriarchálne založený despota riadiaci sa prastarými rodovými zvykmi. Knižka Kníhkupec z Kábulu rozpráva príbehy zakázanej lásky, dohodnutých manželstiev i obyčajného života pod temnou záclonou každodenného teroru.
Kniha Åsne Seierstad Kníhkupec z Kábulu vychádza v preklade Simony Jánoškovej.



V Afganistane sex navonok neexistuje. Ženy sa skrývajú pod burkami a ešte aj pod nimi nosia veľké, široké oblečenie. 


Môj názor: Kníhkupec z Kábulu je moja prvá kniha, ktorú som od tejto autorky čítala. Zakaždým, keď jej u nás vyjde kniha, môžete si všimnúť veľa pozítívnych ohlasov, no napriek tomu, som jej nikdy nevenovala veľkú pozornosť. Po tejto knihe to však rozhodne napravím.

Na začiatku tejto knihy sa dostaneme do Afganistanu. K nemalej rodine, ktorá býva v jednom dome. Autorka sa k nim nasťahovala tiež, a tak sa postupne dozvedáme, ako tam všetko funguje. Autorka nám tento príbeh rozpráva z pohľadu členov rodiny. Pomaly nám opisuje život každého z nich. Niektorí ho majú ľahší a niektorí zase ťažký, napriek tomu, sa nesťažujú a fungujú presne tak, ako od nich všetci očakávajú. V priebehu tejto časti života, ktorý s nimi trávime, sa dozvedáme o ich tradíciách, ale hlavne o veciach, ktoré sa u nich dejú denne. Dozvedáme sa veci, o ktorých sme ani netušili. Rozprávajú nám o ich svadbách a tradíciách okolo toho, riešia svoje burky a povinnosť ich nosiť, no taktiež nám, hlavne hlava rodiny, porozpráva o vláde Talibánu, ktorý sa dostal k moci.

Autorka Vás v tejto knihe donúti hltať každú jednu stránku. Jej štýl písania je taký úžasný, že vo Vás vyvolá neskutočne moc emócií, či už to bude zlosť, nepochopenie alebo radosť. Afganská kultúra, v ktorej sa všetko deje úplne inak, je pre nás toľkokrát nepochopiteľná, že nám jej predstavenie do hĺbky bolo potrebné. Obdivujem autorku, že sa vydala na takéto dobrodružstvo, aby nám to všetko mohla porozprávať.

Častokrát som sa zastavila nad vecami, ktoré sú pre mňa nepochopiteľné, ale u nich patria do každodenného života. Veľakrát som uvažovala nad tým, že som vďačná za to, v akej krajine žijem a predstava života v tej ich je pre mňa nereálna. Nahliadnutie do ich kultúry mi dalo neskutočne veľa a ešte veľmi dlho budem nad obsahom tejto knihy rozmýšľať a posúvať informácie o nej ďalej, aby si ju prečítalo čo najviac ľudí a konečne pochopili ten obrovský rozdiel medzi naším a ich spôsobom života.

Hodnotenie:
Za knihu Ďakujem vydavateľstvu Absynt

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára