sobota 30. novembra 2019

Sacha Batthyany - Čo to má spoločné so mnou?

Ahojte.

O knihe: Kniha má mäkkú väzbu a má 216 strán
Oslava, šampanské, tanec, prestávka na masaker, znova tanec, znova šampanské... Tak vyzerala oslava na zámku Rechnitz, ktorú v marci 1945 usporiadala autorova prateta Margit Batthyány. Zostalo po nej stoosemdesiat zavraždených Židov, stoosemdesiat zmárnených ľudských životov.
Stalo sa to v marci 1945, v predvečer Kvetnej nedele. Medzi pozvanými hosťami boli prominentní funkcionári NSDAP i SS. Okolo polnoci niektorí hostia opustili oslavu a začali strieľať do Židov, ktorí na zámku vykonávali otrockú prácu.
Švajčiarsky novinár Sacha Batthyany sa vo svojej knihe Čo to má spoločné so mnou? usiluje rozpliesť záhadu tejto masovej vraždy z konca druhej svetovej vojny a zároveň zistiť, akú úlohu pri tom všetkom zohrávala jeho prateta, ktorú prezývali „hostiteľka z pekla“.
Pri svojom pátraní navštevuje Maďarsko, Rakúsko, no prostredníctvom psychoanalýzy sa snaží nahliadnuť aj do svojho podvedomia.
Jeho kniha je však aj o nás, o súčasných Stredoeurópanoch, o pocitoch viny a spoluzodpovednosti za zločiny minulosti, o snahe pochopiť a prežiť na vlastnej koži tak vzdialené a predsa neustále prítomné dejiny.
Kniha Sachu Batthyanyho Čo to má spoločné so mnou? vychádza v preklade Eleny Diamantovej.

Fotografie z vtedajšej východnej Európy zobrazujú scény apokalypsy. Zničené mestá, vypálené dediny, stĺpy dymu na obzore, v priekopách zvyšky ostnatého drôtu, opustené baraky bývalých lágrov na neobrobených poliach, mŕtve kone zabudnuté v močarinách.


Môj názor: Knihám o židoch a nacistoch sa v poslednom čase vyhýbam obrovským oblúkom. Tejto Absyntovke som však odolať nemohla. 

A som rada, že som tak spravila. Táto kniha totiž nie je tak celkom o tej téme. V knihe sa skôr autor venuje rodinným vzťahom, problémom a tajnostiam, ktoré si so sebou jeho rodina nosí. Bolo veľmi zaujímavé, ako sa autor  dostával k jednotlivým informáciám a ku všetkému nám pripísal svoje myšlienky, takže presne sme vedeli, čo prežíva, a tak bolo sledovanie tohto príbehu oveľa zaujímavejšie.

V tejto knihe sa môžeme stretnúť s viacerými dejovými líniami. Prvú nám rozpráva autor samotný. Vo svojom rozprávaní sa venuje hádam úplne všetkému. Začína tým, ako sa vôbec dostal k pátraniu o pratetinej minulosti, pokračuje vzťahom so svojim otcom a spoločným bádaním a končí celkovým výsledkom tohto pátrania. Druhá línia obsahuje úryvky z pratetinho denníku, a tak sa dozvedáme niektoré veci aj z jej pohľadu. No a posledná sa vracia znova k autorovi, ktorý sa ocitne u svojho psychológa a hovorí mu o svojich pocitoch z rôznych vecí a viac s ním rozoberá veci, ktoré sa dejú v ostatných linkách. 

Aj keď sa zdá, že hlavná téma tejto knihy je pravda o pratetinej minulosti, počas jej čítania som taký pocit vôbec nemala. Z tejto knihy som skôr dostala autorov príbeh, v ktorom sa snaží vyrovnať so svojou minulosťou. Sledovanie tejto cesty ma neskutočne bavilo a rozhodne je to jedna z reportáži, ktoré by ste si mali prečítať. 

Hodnotenie:
Za knihu Ďakujem vydavateľstvu Absynt


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára