sobota 13. januára 2018

Thomas Keneally - Schindlerov zoznam

Hello people,

O knihe: Kniha je v mäkkej väzbe a má  strán 
Román Thomasa Keneallyho Schindlerov zoznam (1986) vznikol na základe skutočného príbehu nemeckého továrnika, obchodníka a šéfa pracovného tábora Oskara Schindlera, ktorý pred plynovými komorami zachránil počas druhej svetovej vojny vyše tisíc Židov. 

Keneally v ňom vychádza zo skutočných výpovedí očitých svedkov, tzv. Schindlerjuden - Schindlerových Židov, a za pomoci brilantného rozprávačského štýlu podáva presvedčivý portrét dobrého muža, ktorý si svoju ľudskosť zachoval aj v časoch, keď ju iní stratili.

Ten, kto zachráni jediný život, akoby zachránil celý svet.


Môj názor: Táto kniha obsahuje neuveriteľne silný príbeh. Príbeh o mužovi, ktorý rád pil, miloval ženy, ale hlavne patril do nacistickej strany. Napriek tomu všetkému zachránil vyše 1000 Židov pred zbytočnou smrťou a trápením. 
Kniha je písaná pomocou výpovedí Schindlerových Židov a možno preto je zaujímavejšia. 
Nie je to vôbec ľahké čítanie. Nie je to kniha, ktorú prečítate za chvíľu. Je to príbeh, pri ktorom strávite aj niekoľko dní a niekoľko ďalších na ňu budete myslieť. Je plná hrôzostrašných, dojemných, mrazivých aj nepochopiteľných výpovedí o vtedajšej dobe. Napriek tomu, Vám dá nádej, že aj v takých situáciách sa nájdu ľudia, ktorí sú ochotní riskovať svoje životy.
Ak si hovoríte prečo čítať knihu, veď som videl film, odpoveď je, pretože aj napriek tomu, že má film tri hodiny a je úžasne spracovaný, neobsahuje všetko, čo sa nachádza v knihe.
Ak by som mala vybrať knihu tohto žánru, ktorá Vám ukáže najviac toho zla, bola by to táto. Takže ak premýšľate, že si ju prečítate alebo ani o tom nepremýšľate a nečítali ste ju určite po nej siahnite.

Hodnotenie: 

Za knihu Ďakujem Panta Rhei




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára