sobota 18. mája 2019

Bea Uusma - Expedícia

Hello people,


O knihe: Kniha je v mäkkej väzbe a má 320 strán
Všetko v tejto knihe je pravda! Teda okrem strán 275 a 276... Expedícia. Môj ľúbostný príbeh je krásna, pestrá a výpravná kniha plná fotografií a archívnych materiálov. Sú za ňou dlhé roky práce, štúdia i pátrania. Vlastne nebola to len práca. Bola to najmä láska. Koniec 19. storočia bol obdobím prvých pokusov o dobytie nedostupných pólov našej planéty. Na let balónom až na severný pól sa odhodlala aj trojica Švédov zo Štokholmu. Výprava známa pod názvom Andréeho expedícia vyrazila na svoj let na jar roku 1897 slušivo oblečení a bez akýchkoľvek polárnych skúseností. Nezabudli si pribaliť hrubé encyklopédie a vkusné obleky so šatkami, aby pôsobili reprezentatívne, keď ich budú po návrate vítať oficiálne delegácie a davy ľudí. Ich vodíkový balón Orol však čoskoro stroskotá a pre troch mužov sa začína márny boj o prežitie. Švédska spisovateľka Bea Uusma sa do osudu tejto expedície skutočne zamilovala a rozhodla sa, že prekope všetky archívy, aby sa dozvedela pravdu. Prostredníctvom svojej krásnej, pestrej a na informácie bohatej knižky nás Bea Uusma vracia do romantického obdobia, keď pre nás boli ešte mnohé územia len bielymi miestami na mapách a zároveň dokazuje, že po pravde sa oplatí pátrať aj po viac ako sto rokoch. Farebná knižka Expedícia. Môj ľúbostný príbeh vychádza v modernej flexi väzbe v preklade Simony Jánoškovej.

Ak sa človek pozrie na glóbus, tak práve teraz sa nachádzame pod tou okrúhlou plastovou doštičkou hore, ktorú človek odskrutkuje, aby vybral žierovku. 


Môj názor:  Čo Vás zaujme ako prvé na knihe? U mňa je to obálka a názov. A táto kniha, to vyhrala v oboch bodoch.

Vždy, keď sa prechádzam po kníhkupectve vidím všade veľké množstvo kníh a nie vždy si všimnem všetky, ktoré na stoloch ležia. Niektoré Vám totiž kričia, aby ste zamerali pohľad práve na ne a niektoré sú, ako sivé myšky a všimne si ich málokto. Táto na Vás zakričí vždy, keď prejdete okolo nej. Zaujme Vás svojou atypickou veľkosťou, názvom alebo fotkou, ktorú obsahuje jej obálka, a tak som sa pri nej zastavila vždy, keď som bola v kníhkupectve. Napriek tomu, som si ju nikdy nekúpila, nebola som si totiž istá či je to to, o čom si chcem práve čítať, ale ako sa hovorí, keď sa má niečo stať, stane sa, a tak sa aj táto kniha ku mne dostala.

Už po otvorení a prečítaní prvých strán som sa do knihy zamilovala a ľutovala, prečo som po nej nesiahla skôr.

Kniha rozpráva príbeh ženy, ktorá sa rozhodla dozvedieť sa pravdu, čo sa dialo stotrinásť rokov predtým, na polárnej expedícii, ktorá vôbec nemala skončiť tak, ako skončila. Autorka Vám vyrozpráva tento príbeh a prikladá k ním fotografie, ktoré Vám pomôžu vrátiť sa späť a prežívať to s nimi znova. Neskôr sa v knihe  dozvedáme, čo sa všetko dozvedela ona, keď sa vydala na ostrov, kde výprava skončila, keď zašla do múzea venovaného tejto expedícii, a keď sa hrabala v kostiach ľudí, ktorí túto expedíciu podstúpili. Prikladá nám aj zápisky z ich denníka, ktorý bol nájdený pri telách a objasňuje nám, čo všetko sa tam mohlo stať.

Celý čas sa dozvedáme pocity, ktoré autorka mala, keď sa vydala na túto dlhú cestu za pravdou. Venovala jej toľko času, až túto expedíciu považovala za niečo, čo mala prežiť. Určite sa jej nemôžme čudovať, strávila ňou nekonečných pätnásť rokov, a tak vás po dočítaní neprekvapí, že knihu nazvala Môj ľúbostný príbeh. 

Napriek všetkým tým rokom, ktoré strávila výskumom a pátraním ostávajú niektoré veci nejasné. Sú to však veci, ktoré nebola schopná objasniť a pravdepodobne sa to už nikomu nepodarí.

Knihu odporúčam všetkým zvedavcom, ktorí chcú poznať tento príbeh a zistiť, čo sa naozaj stalo.

Hodnotenie:

Za knihu Ďakujem kníhkupectvu Knihy pre každého

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára