nedeľa 2. júna 2019

Wojciech Jagielski - Všetky Larine vojny

Hello people,

O knihe: Kniha je v mäkkej väzbe a má 216 strán
Kniha Všetky Larine vojny je silným príbehom jednej ženy a matky, ktorá sa rozhodla nevzdať a bojovať so životom i všetkými jeho príkoriami za každú cenu a do posledného dychu. Aká veľká musí byť láska matky k svojim synom, keď sa rozhodne celkom sama absolvovať púť do vojnou zmietanej Sýrie a žiadať syna, aby sa vrátil? A prečo na ňu musia neustále siahať krvavé pazúry vojny, keď jediné, po čom skutočne túži, je pokoj a mier? Lara sedí v gruzínskom McDonalde, na stole pred ňou chladne čaj v papierovom poháriku a rozpráva. Rozpráva o svojom živote a o vojnách, ktoré jej neustále zvierajú prsty okolo krku. Najskôr dve čečenské, ktoré jej zmarili sny o kariére herečky, potom tá sýrska, ktorá jej ukradla dvoch synov. Wojciech Jagielski je pozorný poslucháč a majstrovský rozprávač. Larin príbeh sa pod jeho rukami mení z reportáže na silný, takmer až shakespearovský príbeh. Pred našimi očami sa otvára farbistý život v tichej horskej doline Pankisi, dve čečenské vojny, ktoré ho prevrátia naruby i rozlúčka Lary s jej dvoma synmi, Šámilom a Rašídom, ktorí sa rozhodli hľadať šťastie v bohatej Západnej Európe. Kniha výnimočného poľského reportéra Wojciecha Jagielskeho Všetky Larine vojny vychádza v preklade Juraja Koudelu.


Smútok a radosť v nej bojovali so strachom pred niečim neznámym, pred niečim, čo malo prísť už o malú chvíľu a čo mohlo mať nepredvídateľné dôsledky.


Můj názor: Všetky Larine vojny je útla knižôčka, ktorá toho však obsahuje neskutočne veľa.
Príbeh nám rozpráva Lara, ktorá nás zasväcuje do svojho života. Začne od začiatku, rozpráva nám o tom, ako vyrastala, ako to u nich funguje, ako sa zoznámila s mužom a aké to bolo presťahovať sa za ním, do úplne nového sveta. Lara zažila dve čečenské vojny, pred ktorými chcela ochrániť svojich dvoch synov, pre ktorých by spravila všetko. Tiež bola svedkom vojny v Sýrii a toho, ako sa jej deti časom menili.

Autor zasahuje do deja svojimi poznámkami, ktoré si o Lare urobil. To, ako sa správala, keď sa o jej živote rozprávali. A tak sa dokážete lepšie do všetkého vcítiť. Občas som mala pocit, že tam s Larou naozaj sedím ja a celý svoj príbeh rozpráva mne.

Táto kniha ma neskutočne zaujala svojím príbehom. Nedozvedávame sa len o Larinom živote, ale dostávame vysvetlenie, ako to v ich krajine funguje, aké majú zvyky a v aké náboženstvo veria. Dozvedáme sa, že to vôbec nemajú ľahké.

Keď sa s niekým rozprávam o tejto knihe zastávam si názoru, že by to malo patriť do povinnej literatúry. V knihe musíme totiž prísť na porozumenie a naozaj ťažkú situáciu ľudí, ktorí v tejto oblasti žijú. A to je práve to, čo mladí ľudia potrebujú na to, aby dospeli k správnym názorom a neodsudzovali ľudí z nevedomosti.

Knihu odporúčam úplne všetkým. Je to jedna z tých, ktoré si proste musíte prečítať a spoznali iný pohľad na svet.

Hodnotenie


Za knihu Ďakujem kníhkupectvu Knihy pre každého

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára